Ruim 150 toer- en wedstrijdboten vertrokken vrijdagochtend 19 juni uit de haven van Muiden voor de 19e editie van de non stop zeilwedstrijd, de YSY Ronde om Noord-Holland. 
Met het vooruitzicht van meer uitdaging in het te zeilen parcours en de belofte van weerman Henk Huizinga dat de wind ook gedurende de nacht zou blijven staan, kon deze Ronde ondanks de voorspelde buien, bij voorbaat niet stuk. Meer taktisch zeilen voor de bemanningen van de ORC klasses door een extra baan op het Markermeer en voor alle klasses, het ronden van een boei voor de kust bij Medemblik.


De starts bij Muiden verliepen zonder problemen. De WNW wind met 15 knp bij de eerste start trok aan tot 20 knp uit het NW bij de laatste start. De SW klasses mochten na de start direct koers zetten naar Enkhuizen. Diegenen die hoogte hielden waren in het voordeel door een serieuze windshift. Dankzij het extra kruisrak voor de ORC boten, werden de velden wat uit elkaar getrokken en verliep de sluispassage uiterst rustig. Na de start bij Enkhuizen zette de vloot koers naar de boeironding bij Medemblik. Dit werd een mooi kruisrak waarbij menig boot een rifje moest steken. Bij de boeironding werden de deelnemers hartelijk toegezwaaid door de burgemeester van Medemblik, Frank Streng. Vanaf Medemblik zetten de zeilers koers naar de finish bij Kornwerderzand waar ze door de aantrekkende NW wind toch nog even moesten reven. Sommige zeilers namen de finish niet goed. Dat kwam ze op een protest te staan.
 De sluispassage bij Kornwerd verliep ook zonder oponthoud. De laatste boot ging rond 00.00 uur het Wad op. In tegenstelliing tot eerdere starters hadden zij de stroom mee. De wind draaide nog wat meer naar N waardoor het Wad tot aan de Texel stroom te bezeilen was.
Zaterdagochtend 2.59 uur kwam de eerste deelnemer over de finish bij IJmuiden. Om 7.45 was de helft van de deelnemers al binnen. De laatste uren op weg naar IJmuiden waren volgens de zeilers zwaar maar dankzij een stevige 4/5 Bf uit het NW, met in buien flinke uitschieters, een snel rak. Moe maar zeer tevreden melden de zeilers zich bij het regattaoffice in de feesttent op het terrein van Marina Seaport.
Om 14.00 uur gingen 120 zeilers de zee op om de Volvo Ocean Race deelnemers uit te zwaaien. Dit keer op een rondvaartboot welke de gemeente Velsen beschikbaar had gesteld. Ook de Johanna Louisa van de KNRM voer uit. Sommigen zeilers gingen met hun eigen boot. 
Daarna ging iedereen naar de Ronde tent waar het weer een ouderwets gezellig was. Muziek, eten en de prijsuitreiking met verrassende winnaars en mooie prijzen.
De deelnemers waren zeer tevreden over deze Ronde in een nieuw jasje.